Профилактика и лечение на деца

“ Ние подаряваме на Вас и Вашите деца здрава и красива усмивка „

Навиците, създадени в ранна детска възраст, остават за цял живот и затова приучването на децата да се грижат за зъбите си е много важно. Най-добрият начин е чрез игра и като следват Вашия личен пример. Фактът, че Вие се грижите за зъбите си, е достатъчен да отправи послание към децата, че зъбите са важни за здравето.
. Първата важна стъпка е да изберете подходяща четка и паста за зъби, съобразно възрастта на детето, и да го научите редовно и правилно да мие зъбките си. Така ще му помогнете да запази зъбите и венците си здрави и значително ще намалите риска от появата на кариес. Ако е необходимо, стоматологът ще Ви консултира и ще Ви съдейства за по-добра мотивация на детето. Преодоляването на широкоразпространената погрешна нагласа за подценяване важността на временните детски зъби спестява болка и последващи усложнения.
. Създаването на правилен хранителен режим е следващата важна част от грижата за детското здраве и профилактика. Храната трябва да е разнообразна, богата на белтъци, минерали и витамини и сравнително бедна на въглехидрати. Трябва да се ограничава приемът на храни с високо съдържание на скорбяла или захар, като например чипс, бонбони, сладкиши или кока-кола, тъй като при консумацията им се отделят киселини, които силно увеличават риска от кариес. Освен това, предпочитанията на децата към храна с по-мека консистенция (кремове, торти) предопределя по-слаб интензитет на дъвкателния акт, респективно по-малко слюнкоотделяне и по-неефективно естествено самопочистване на устната кухина. Когато детето яде тези видове храни, нека да ги консумира след основното ядене, а не като междинни закуски, тъй като по време на основното ядене се отделя по-голямо количество слюнка. Насърчавайте детето да приема по-груба храна – плодове, зеленчуци, дъвки (без захар!),- за да се стимулира естественото самоотчистване на устната кухина.
Необходимо е да попитате Вашия стоматолог, дали водата, която пие детето Ви, съдържа достатъчно флуор, който защищава зъбите от кариес. По негова преценка детето може да приема допълнително флуор под формата на таблетки или капки.
. Последната, но не по важност, стъпка от ранната профилактика на детското здраве и грижа за детските зъби, е да научите детето, че редовно трябва да посещава своя стоматолог. Най-добре е да заведете детето за първи път на преглед не по-късно от навършване на една година, след което трябва да спазвате препоръките на стоматолога за провеждането на редовни профилактични прегледи.
Ранното откриване на кариеси, усложнения или аномалии скъсява времето за стоматологично лечение, което е и по-щядящо за децата.
Детското стоматологично лечение включва:
– лечение на кариеси на временни и постоянни зъби;
– лечение на усложнения на кариеса;
– лечение на заболявания на венците;
– лечение на ортодонтски аномалии.
. Лечението на кариеси на детските зъби зависи от вида на зъба, времето до физиологичната смяна, степента на разграждане, вида на засегнатата от кариес повърхност, локализацията на дефекта. По преценка на стоматолога може да се проведе цялостна санация на устната кухина.
. Лечението на усложненията на кариеса – пулпити, периодонтити – може да се наложи на временни зъби, смесено и постоянно съзъбие. Най-често пулпитите (възпаление на пулпата на зъба, обикновено наричано „възпаление на нерва“) са резултат от напредване на кариеса в дълбочина и проникването на микроорганизмите в пулпата на зъба. Пулпити могат да възникнат и като резултат от травматични увреждания, химични или термични дразнители. При по-малките деца по-често се срещат острите пулпити, а при учениците – хроничните. Детският организъм реагира на възпалението на пулпата с повишаване на температурата поради анатомичните особености на тъканите и спецификата на детския имунитет. При децата пулпитите и периодонтитите (възпаление на тъканите около корена на зъба) протичат по-изявено и се налага лечението да се провежда по спешност.
. Лечението на заболяванията на венците е свързано с подобряване на хигиената на устната кухина и комплексното повлияване на тъканите в устата с цел повишаване на тяхната устойчивост срещу вредното въздействие на външни фактори. Отстраняването на зъбната плака с четката при по-малките деца е непълноценно поради неумение и това налага по-често да се посещава стоматологичния кабинет, за да се избегне създаването на благоприятни условия за появата на възпалителен процес върху зъбно-венечните повърхности (само няколко минути след измиването на зъбите върху тях започва образуването на зъбна плака; само три дни са достатъчни, за да се покрият с плака всички зъбно-венечни повърхности, три седмици – за да се развие възпаление на венеца и няколко месеца – за да се получи деминерализация на емайла и да се получи кариес). По преценка на стоматолога може да се наложи отстраняването на зъбен камък, ако има такъв, както и прилагането на плакоинхибиращи средства. Навременното отстраняване на ретенционни (задържащи хранителни остатъци) места или дефектни обтурации също профилактират възпалението на венците.
. Ортодонтските аномалии са унаследени или придобити в детска възраст заболявания, засягащи подреждането на зъбите в зъбната редица или съотношението между зъбите на горната и долната челюст. Своевременното лечение на тези аномалии предотвратява възпаления на венците, преждевременно разклащане и последваща загуба на зъбите и има естетичен ефект, оказващ силно влияние върху самочувствието на децата.